Studiu de Ziua Femeii

by stiriAdmin | martie 8, 2016 7:03 pm

Mai mult de 6 din 10 români sărbătoresc Ziua Femeii, iar soțiile sau iubitele și mamele sunt cele pentru care sunt cumpărate cadouri cel mai frecvent în această zi, se arată într-un studiu de Ziua Femeii.
Acestea sunt principalele concluzii ale studiului ”Ziua Femeii – percepţii şi reprezentări”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES în perioada 1-2 martie 2016. Proporția celor care declară că sărbătoresc această zi este mai mare în rândul bărbaților, a celor cu studii superioare și a celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani; procentul celor care susțin că sărbătoresc 8 Martie este mai crescut în Moldova, comparativ cu celelalte regiuni. Principalul mod de a sărbători Ziua Femeii este ieșitul în oraș pentru 38% dintre participanții la studiu; aproape un sfert dintre intervievați menționează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declară că sărbătoresc această zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%).
Cadouri
Bărbații fac cadouri cu această ocazie într-o proporție mai mare decât femeile, respondenții cu vârsta până în 50 de ani într-un procent ridicat față de cei cu vârsta peste 51 de ani și respondenții cu studii superioare – într-o proporție mai mare decât cei cu studii elementare.

Soţii, iubite şi mame

Soțiile/iubitele și mamele sunt cele pentru care sunt cumpărate cadouri cel mai frecvent de Ziua Femeii. Participanții la studiu din categoria de vârstă 36-50 de ani și cei cu studii superioare menționează, într-o proporție mai ridicată decât cei din alte categorii de vârstă și cu niveluri mai scăzute de educație, că obișnuiesc să cumpere cadouri soțiilor/iubitelor lor. Respondenții cu studii superioare cumpără cadouri de 8 Martie mamelor lor într-o proporție mai ridicată decât cei cu studii elementare sau medii. În schimb, proporția celor care oferă cadouri fiicelor lor crește invers proporțional cu nivelul de educație. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii prietenelor este mai ridicată în rândul femeilor, decât în rândul bărbaților și în regiunile Sud și Moldova, decât în Transilvania. În schimb, respondenții de gen masculin cumpără colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată decât respondentele. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii colegelor de muncă crește direct proporțional cu nivelul de educație, iar procentul celor care fac acest gest este mai crescut în Sud, comparativ cu Transilvania și Moldova. Vecinelor le sunt cumpărate cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată de respondenții cu vârsta între 51 și 65 de ani.

Cele mai des întâlnite cadouri

Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Următoarele mențiuni ale respondenților, când vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii, sunt: parfumuri, dulciuri, mărțișoare și articole vestimentare. În privința respondentelor, 85% dintre intervievate declară că ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care susțin că primesc cadouri este în creștere direct proporțională cu nivelul de educație al respondentelor. Acestea menționează, printre tipurile de cadouri primite, în primul rând florile; alte mențiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuri. Preferințele femeilor în ceea ce privește cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, în mare, cu ceea ce primesc deja; ele își doresc să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice ș.a.m.d. 1% dintre respondente amintesc (prima și a doua mențiune) că și-ar dori să primească apreciere, înțelegere, iubire cu ocazia Zilei Femeii.

Source URL: https://www.stiriutile.ro/studiu-de-ziua-femeii/