Cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor, sărbătorită pe 15 martie 2016, Asociația Pro Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România- APC România) lansează campania de conștientizare a crescătorilor de animale și a prestatorilor asupra efectelor folosirii excesive a antibioticelor în zootehnie și avicultură, militând pentru reducerea cantității de antibiotice regăsite în farfuriile consumatorilor.
„Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra faptului că, în lipsa unor măsuri ferme, lumea riscă să se găsească într-o eră post-antibiotice, o eră în care multe medicamente importante vor înceta să mai aibă efect, o eră în care o infecție banală sau o julitură căpătată la joacă pot duce la grave infecții sau chiar la deces, însemnând în practică un regres la situația din secolele precedente. Aproape jumătate dintre antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate în ferme, în majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea în greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli în rândul acestora. Dacă nu se adoptă urgent măsuri legislative în acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% până în anul 2030, adică va crește de la 63.200 tone în 2010 la 105.600 tone în 2030”, atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.
Parlamentul European a decis, pe 10 martie, restricţionarea utilizării medicamentelor antimicrobiene existente şi dezvoltarea altora noi, în vederea combaterii rezistenţei la antibiotice. Deputații solicită interzicerea tratării animalelor la nivel colectiv și preventiv cu antibiotic, precum și înlesnirea cercetărilor privind dezvoltarea de noi medicamente. Medicamentele destinate uzului veterinar nu trebuie, în niciun caz, să servească la îmbunătățirea performanței sau pentru compensarea creșterii deficitare a animalelor, spun deputații europeni, care susțin limitarea utilizării profilactice a substanțelor antimicrobiene (ca măsură preventivă, în absența semnelor clinice de infecție) pentru animale și, numai dacă este justificată, de către un medic veterinar.
În vederea combaterii rezistenței la antibiotice, legea revizuită ar abilita Comisia Europeană să desemneze substanțe antimicrobiene care urmează să fie rezervate exclusiv tratamentului uman.
Stimulente și autorizare
Pentru a încuraja cercetarea în domeniul antimicrobian, deputații europeni susțin stimulentele, aici fiind incluse perioade mai lungi de protecție a documentației tehnice care reglementează noile medicamente, protecția comercială a substanțelor active inovatoare, precum și protecția investițiilor semnificative în informații care ar putea duce la îmbunătățirea unui produs antimicrobian sau la păstrarea acestuia pe piață.
Deputații europeni și-au oferit, de asemenea, sprijinul prin susținerea unui raport întocmit de europarlamentarul Claudiu Ciprian Tănăsescu, care propune îmbunătățirea procedurii de autorizare a introducerii pe piață a produselor medicamentoase destinate uzului veterinar și disocierea acestora de medicamentele pentru uz uman. Ambele rapoarte au fost aprobate prin vot deschis. Deputații au votat, de asemenea, pentru inițierea negocierilor cu Consiliul Europei, cu scopul de a ajunge la un acord final cu privire la aceste propuneri.
Avertismente
Centrul European pentru Controlul Bolilor a avertizat recent că bacteriile identificate la oameni, produse alimentare și animale continuă să prezinte rezistență la cele mai utilizate antimicrobiene. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină, un agent antimicrobian extrem de important pentru tratarea infecțiilor umane, este foarte mare în Campylobacter, reducând astfel opțiunile unui tratament eficient al infecțiilor alimentare severe. Bacteria Salmonella, rezistentă la cele mai multe medicamente existente, continuă să se răspândească în toată Europa.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că riscăm să intrăm într-o eră post-antibiotice, în care rezistența la antimicrobiene va produce mai multe decese decât cancerul.
Nu există comentarii !