Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuații de temperatură.
Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local.
“La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu.
Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate în cadrul campaniei de vaccinare gratuită care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.
Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI s-au înregistrat 3 cazuri de gripă confirmate în laborator.
Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Igiena personală şi alimentaţia sănătoasă, esenţiale
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) şi respectarea unui regim de viaţă sănătos (alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.
Ministerul Sănătății atrage atenția că medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.
Nu există comentarii !