Legea care elimină 102 taxe, declarată constituţională

Legea care elimină 102 taxe, declarată constituţională
16 decembrie 2016 Printează articolul

Legea adoptată de Parlament care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şi care i-a pus în opoziţie pe Liviu Dragnea şi Klaus-Werner Iohannis,  a fost declarată constituţională. Curtea Constituţională a României (CCR), care a fost sesizată chiar de preşedintele Klaus-Werner Iohannis imediat ce legea a fost votată de Parlament, a decis că legea celor 102 taxe, iniţiată de Liviu Dragnea, este constituţională.

Taxele nu sunt atributul CCR

”Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constitutional care să ne justifice admiterea sesizării.  Nu e atributul CCR să stabilească ce taxe sunt valabile şi ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere şi faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgenţă, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze nişte termene şi să treacă peste nişte termene. În ceea ce priveşte criticile cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament şi Guvern  sunt dictate de nişte principii constituţionale, potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare şi într-un fel guvernul se află sub control parlamentar”, a declarat Valer Dorneanu, preşedintele CCR,

Printre cele 102 taxe propuse pentru a fi eliminate se numără timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV etc. De altfel, taxa radio-tv a fost cea care i-a pus în totală opoziţie pe Klaus-Werner Iohannis, preşedintelşe României, şi Liviu Dragnea, liderul PSD.

TVR-ul, marea grijă a preşedintelui Iohannis

La vremea respectivă şi nu numai, preşedintele României a dat dovadă de o grijă mult prea mare faţă de instituţia publică de radio şi televiziune.

Ceea ce uită preşedintele Iohannis şi nici nu ia în considerare este faptul că televiziunea publică face o risipă teribilă de fonduri, destui dintre miile de angajaţi fiind doar pe hârtie şi  pe bază de pile şi relaţii. Apoi, de ce să fie obligat orice român să plătească automat această taxă radio-tv prin factura de electricitate? Adică, dacă ai sau nu ai televizor sau radio, te uiţi sau nu la televiziunea publică, doar pe motiv că ai „indecenţa” să fii legat la reţeaua de electricitate, deci ai neobrăzarea să foloseşti electricitatea în casă şi să nu stai la lumânare, atunci te obligă statul să contribui la deşănţarea TVR-ului?! Nu neagă nimeni rolul şi necesitatea televiziunii publice, dar totul să fie cu decenţă şi profesionalism şi, mai ales, cu respect faţă de cetăţean. Orice altă declaraţie a unui politician sau a altuia  rămâne doar o vorbărie goală.

„Ce este bun pentru oameni nu poate fi neconstituţional”

Decizia CCR vine ca un plus la victoria lui Liviu Dragnea în faţa preşedintelui României, după succesul categoric de la alegerile parlamentare. De data aceasta, Drgnea a punctat iar în faţa lui Iohannis. Meciul, cu sigiuranţă că va continua.

„Decizia de astazi a Curtii Constitutionale privind eliminarea celor 102taxe este o nouă dovadă ca ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional. Este a DOUA dovadă că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală. Au crezut că, dacă blochează cele două legi, PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greşit, iar totul s-a întors impotriva lor. Sper ca preşedintele Iohannis să accepte rezultatul şi să promulge cât mai repede cele două legi. Mă bucur pentru români şi îi asigur din nou că am prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât şi majorările de venituri cu 15% pentru dascăli şi medici” a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Legea, retrimisă în Parlament

Revenind la chestiunea în sine, decizia Curţii Constituţionale nu înseamnă automat că Legea celor 102 taxe va fi şi promulgată. Dimpotrivă, preşedintele Klaus-Werner Iohannis a declarat clar astăzi că o va retrimite spre rediscutare în Parlament, pentru o discuţie „aşezată, calmă” asupra oportunităţii taxelor, în special radio-tv. Doar în cazul în care parlamentarii vor decide ca legea să rămână în actuala formula, Iohannis nu va mai avea de ales, spunând că atunci o va promulga. Până atunci, TVR-ul poate să răsufle liniştit, pentru că mai durează ceva până cînd românii nu vor mai plăti, la grămadă, taxa radio-tv.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu